Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

Un nou raport tulburator schimba recomandarile doctorilor referitoare la una dintre cele mai consumate substante din lume: sarea

Publicat cu

pe

Intr-un nou raport ce contrazice avertismentele lansate de-a lungul anilor de autoritatile de sanatate publica, un grup prestigios de cercetatori anunta ca nu exista vreun motiv ca oamenii sa reduca consumul de sodiu pana la nivelul foarte mic recomandat de autoritati.

Specialistii afirma ca acest nivel de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi, adica aproximativ jumatate de lingurita de sare, previne atacurile de cord si atacurile vasculare in randul persoanelor cu un grad mare de risc, printre care oamenii cu o varsta mai mare de 50 de ani si persoanele cu hipertensiune, diabet sau afectiuni cronice la rinichi.

Mai multe organizatii importante, printre care si American Heart Association, afirma ca toate persoanele ar trebui sa incerce sa atinga acest nivel scazut al consumului de sodiu. American Heart Association a reiterat aceasta recomandare chiar si dupa ce noul raport a fost publicat.

Cu toate acestea, raportul elaborat de expertii de la Institute of Medicine la solicitarea Centers for Disease Control and Prevention anunta ca nu exista niciun motiv pentru care oamenii sa incerce sa consume mai putin de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Grupul de cercetatori a analizat noile dovezi ce au iesit la iveala din 2005 pana astazi, atunci cand fusese elaborat ultimul raport pe aceasta tema.

„Pe masura ce mergi sub nivelul de 2.300 de miligrame, nu exista date care sa arate existenta vreunui beneficiu si apar date in anumite subgrupuri ale populatiei ce sugereaza existenta unor efecte negative”, a comentat dr. Brian L. Strom, presedintele comitetului de experti si totodata profesor de sanatate publica la Universitatea Pennsylvania. Printre efectele negative identificate se numara riscul sporit de atac de cord si de deces.

Comitetul nu a identificat o cantitate optima de sodiu si nici nu a lansat publicului o recomandare asupra cantitatii de sare pe care sa o consume. Dr. Strom afirma ca oamenii nu ar trebui sa manance prea multa sare, dar a comentat totodata ca datele asupra efectelor sodiului asupra sanatatii sunt prea inconsistente pentru a putea spune care este limita maxima recomandata.

Pana in 2006, majoritatea studiilor asupra sarii si a efectelor sale asupra sanatatii se bazau pe faptul ca presiunea arteriala poate scadea usor atunci cand oamenii consuma mai putina sare. Pornind de la acest lucru si de la faptul ca alte studii arata o legatura intre hipertensiunea arteriala si atacurile de cord si cerebrale, cercetatorii au conceput modele care aratau cate vieti ar fi salvate daca oamenii ar consuma mai putina sare.

Din acest motiv, recomandarile alimentare elaborate pe baza raportului din 2005 afirma ca oamenii ar trebui sa consume intre 1.500 si 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, pentru ca un astfel de nivel nu va duce la cresterea presiunii arteriale. Consumul mediu de sodiu in SUA si in jurul lumii este de aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu pe zi, acest nivel fiind neschimbat de cateva decenii.

De curand, insa, cercetatorii au inceput sa studieze consecintele concrete ale nivelului diferit de sare din dieta, analizand rata atacurilor de cord, atacurilor cerebrale si a deceselor, nu doar nivelul presiunii arteriale. Cateva rezultate au fost surprinzatoare.

Un studiu din 2008 analizat de comitetul de experti, de exemplu, a alocat aleatoriu 232 de pacienti italieni cu insuficienta cardiaca in unul din doua grupuri. Cele doua grupuri aveau aceeasi dieta, insa intr-unul nivelul zilnic de sodiu era de 1.840 de miligrame, iar in celalalt era de 2.760 de miligrame.Cei care au consumat un nivel mai mic de sodiu au prezentat un numar de 3 ori mai mare al reinternarilor in spital – 30 fata de 9 – si de doua ori mai multe decese – 15 fata de 6 in grupul cu mai multa sare.

Un alt studiu, publicat in 2011, a urmarit 28.800 de persoane cu varste mai mari de 55 de ani ce sufereau de hipertensiune arteriala timp de 4,7 ani, analizandu-le consumul de sodiu prin studierea urinei. Cercetatorii au descoperit ca riscurile de a suferi de atac de cord, atac vascular cerebral, insuficienta cardiaca si de decese din cauze cardiace erau mai mari in randul persoanelor care consumau peste 7.000 de miligrame de sodiu pe zi si care consumau sub 3.000 de miligrame de sodiu pe zi.

Dr. Michael H. Alderman, un expert in efectele sodiului de la Albert Einstein College of Medicine, afirma ca un consum redus de sodiu are mai multe efecte fiziologice. Pe masura ce nivelul sodiului din organism scade, nivelul trigliceridelor creste, rezistenta la insulina creste si activitatea sistemului nervos simpatic creste la randul sau. Fiecare dintre acesti factori poate duce la cresterea riscului de afectiuni cardiace. „Toti acesti factori sunt nocivi. Un efect asupra sanatatii nu poate fi prezis prin studierea unei singure consecinte fiziologice, trebuie privit efectul in ansamblu”, a explicat dr. Alderman.

Reactiile expertilor din lumea medicala in urma acestui raport sunt impartite in functie de pozitia fiecaruia in dezbaterea asupra sarii.

„Acest raport este tulburator. Cercetatorii au schimbat paradigma asupra acestui subiect. Pana acum se vorba doar despre tensiunea arteriala. Acum se spune ca este mai complicat de atat. Raportul va avea un impact considerabil”, a comentat doctorul Alderman.

In schimb, Bonnie Liebman, director de nutritie in cadrul Center for Science in the Public Interest, un ONG ce pledeaza impotriva consumului excesiv de sare, se teme ca publicul va recepta mesajul gresit in urma acestui raport. „Ar fi pacat daca lumea ar fi convinsa de acest raport ca nivelul sarii din alimentatie nu conteaza”, a spus Liebman.

Dr. Brian L. Strom, presedintele comitetului de experti care a elaborat noul raport, afirma ca toate studiile realizate din 2005 pana astazi au fost mai riguros realizate decat cele realizate pana atunci. Majoritatea noilor cercetari au aratat prezenta unor efecte nedorite in cazul unui consum redus de sodiu, fara a identifica vreun beneficiu.

Dr. Strom afirma ca recomandarea de a consuma doar 1.500 de miligrame de sodiu pe zi nu a rezultat in urma unor studiu asupra efectelor asupra sanatatii, ci este pur si simplu nivelul minim de sodiu pe care il poate consuma o persoana daca mananca suficienta mancare pentru a avea caloriile si substantele nutritive necesare intr-o zi obisnuita. De asemenea, nivelul de 2.300 de miligrame a fost ales pentru ca este cel mai mare nivel de sodiu care nu duce la cresterea tensiunii arteriale.

Sursa: New York Times

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo