Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

URIAȘUL DIN BAIA MARE – Turnul Combinatului, din nou în presa centrală

Publicat cu

pe

De peste 25 de ani, orașul Baia Mare este dominat de turnul fostului Combinat Phoenix, cea mai înaltă clădire industrială din Europa. În anii ’90, Baia Mare se afla printre cele mai poluate orașe din țară.

Coșul de dispersie, cu o înălțime de peste 350 de metri, era proiectat să rezolve parțial problema poluării. Cu toate acestea, soluția nu a fost eficientă. Astăzi, după închiderea combinatului, turnul a devenit o ruină.

Construcția turnului fostului combinat din Baia Mare a avut loc între 1993 și 1995 și este cel mai înalt furnal din România. La acea vreme, costurile construcției au depășit 11 milioane de dolari, iar peste patru mii de oameni lucrau în combinat.

Turnul din Baia Mare, cu înălțimea sa de 351 de metri, depășește faimosul turn Eiffel, care măsoară 324 de metri. În ciuda planurilor ambițioase și a tehnologiei avansate, turnul nu a reușit să combată poluarea.

Ștefan Gonczi, fost subprefect al județului Maramureș, explică: „Emanațiile de bioxid de sulf din procesele de producție, în contact cu apa, formau acid sulfuros în atmosferă.”

Astfel, cerul albastru al orașului Baia Mare se putea vedea doar în fotografii. Majoritatea timpului, orașul era acoperit de o ceață densă.

„Era un aer poluat, acid. Un fel de pâclă peste oraș. Nu mai era senin cum era pe vremuri, când cerul Baia Mare era azuriu”, mai zice Gonczi.

Coșul de dispersie a reușit doar să împrăștie emisiile de bioxid de sulf pe o rază de 30 de kilometri. Acestea nu se mai acumulau peste Baia Mare, ci se răspândeau în localitățile din jur.

„După construcția turnului, zona s-a mai aerisit puțin, deoarece curenții de sus duceau gazele mai departe. Era fum care ieșea din combinat și ajungea peste oraș, aducând diverse substanțe”, a mai spus Gonczi.

Integral pe click.ro

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo