Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

VASILE MARCHIȘ (BISTRA) – „Vin an de an din cea mai fericită țară din lume să fiu fericit la mine acasă. Acolo, viața e atât de simplă, că pare plictisitoare”

Publicat cu

pe

A ajuns în țara nordică la sfârșitul secolului trecut și a rămas acolo până azi. Însă Vasile Marchiș vine mereu în vacanță acasă, la Bistra, în Munții Maramureșului. Unde le povestește fraților săi, din 1999, cum a primit telefoane Nokia drept primă, cum a fost campion al Finlandei la fotbal, cum a lucrat la fabrici de vase de croazieră și robinete și cum s-a obișnuit cu nopțile albe până și în poze.

„Pe-aici mă întorceam de la școală. Uite, în casa de acolo și în aia de acolo stăteau prietenii mei. Gașca mea. Îi strigam și fugeam la fotbal”. Îmbrăcat într-o cămașă albă, de sărbătoare, Vasile Marchiș se plimbă pe ulița îngustă din Bistra, Maramureș cu o diplomă de merit în mâinile mari și muncite. A primit-o din partea Primăriei la inaugurarea sălii de sport din sat. Suntem la câțiva zeci de metri de prispa casei sale, pe locul unei mlaștini unde-și julea genunchii până în adolescență.

În adolescența în care a plecat din sat. Vasile avea 27 de ani când a ajuns în Finlanda. Înainte se mutase însă în Banat, la Moldova Nouă. Apoi, de acolo, a ajuns la Nokia via Tampere. De-atunci, de 24 de ani, e stabilit în Rauma, un oraș-port din golful Botnic, cel care separă Suedia de Finlanda.

Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ. „Vin an de an din cea mai fericită țară din lume să fiu fericit la mine acasă. Acolo, viața e atât de simplă, că pare plictisitoare”. Cele 24 de veri ale lui Vasile, românul mai cunoscut în Finlanda decât aici

Foto: Vlad Chirea / Libertatea

 

Actualitate

YHP Logo