Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

VATICAN – Papa Francisc împlineşte 10 ani de pontificat

Publicat cu

pe

La 13 martie se împlinesc 10 ani de când Papa Francisc a fost ales suveran pontif, supravieţuind în acest deceniu opoziţiei conservatoare, care nu a reuşit să îl doboare. Acum, conservatorii se află la o răscruce de drumuri, căutând o nouă direcţie după moartea a două dintre figurile lor de referinţă, relatează Reuters.

Diviziunea conservatori versus progresişti a fost o temă recurentă a ultimilor 10 ani, de când Papa Francisc a apărut pentru prima dată la balconul Bazilicii Sfântul Petru, în 2013, purtând o simplă reverendă albă şi evitând acoperământul roşu şi auriu folosit timp de secole de predecesorii săi.

Cardinalii şi arhiepiscopii conservatori l-au acuzat pe Papa Francisc că a semănat confuzie prin slăbirea regulilor în probleme precum homosexualitatea şi căsătoria după divorţ şi i-au reproşat că se concentrează excesiv pe probleme sociale precum schimbările climatice şi inegalitatea economică. Dar evenimentele au lăsat mişcarea conservatoare dezorientată şi, spun unii experţi, fără cârmă. Fostul Papă Benedict, care a demisionat în 2013 şi a devenit un purtător de stindard pentru conservatorii care tânjeau după revenirea la o Biserică mai tradiţionalistă, a murit la 31 decembrie, la vârsta de 95 de ani.

„Lumii conservatoare îi lipseşte o viziune unificatoare, lucru pe care Benedict l-a oferit”, spune Sandro Magister, autor, jurnalist şi blogger conservator, care l-a criticat pe Papa Francisc. „El (Benedict) nu are un moştenitor real, nu are pe nimeni capabil să îi ducă mai departe moştenirea într-un mod substanţial”, informează news.ro.

Un prelat de la Vatican a declarat, sub rezerva anonimatului, că mulţi conservatori se uitau către Benedict căutând „un sentiment de siguranţă”, chiar dacă, în opinia oficialului, fostul papă nu a căutat acest rol.

Actualitate

YHP Logo