Connect with us
Descarcă aplicația

Baia Mare

Verificări ale construcțiilor hidrotehnice din Maramureș

Publicat cu

pe

Apele Române au anunțat că au demarat o serie de verificări ale construcțiilor hidrotehnice din județul Maramureș, Obiectivele din județul Maramureș au vizat verificarea digurilor cu rol de apărare împotriva inundațiilor și anume dig beton Târgu Lăpuș, râu Lăpuș-Mal drept-Târgu Lăpuș (aval pod centru), dig mal drept râu Lăpuș în Târgu Lăpuș, dig Bozânta Mică, îndiguire râu Iza la Oncești-Nănești, îndiguire râu Iza la Rozavlea.

Vorbim apoi de verificarea lucrărilor executate în acest an, în colaborare cu primăriile și anume întreţinere curs de apă prin decolmatare râu Cavnic în comuna Copalnic Mănăștur, Hm 191-193 și întreţinere curs de apă prin decolmatare râu Bloaja în Comuna Copalnic Mănăștur, Hm 230-239.

S-a mai făcut verificarea lucrărilor de regularizare a cursurilor de apă (Regularizare râu Suciu la Groșii Țibleșului, amenajare Vale Botiza și Valea Sasu în localitatea Botiza). „Au fost verificate mai multe puncte critice – Dig Bozânta Mică mal stâng râu Lăpuș, obiectiv cuprins pe lista Punctelor critice de pe cursurile de apă din județul Maramureș-2023, lucrare în execuție și Râu Iza, UAT Bârsana, aval punte Mănăstirea Bârsana, CSA 25-26, Hm 492 – Hm 495, mal drept.

Verificarea stării tehnice şi funcţionale a barajelor şi digurilor de contur, a acumulărilor permanente mici (categoria C şi D): A fost verificat Barajul Mogoșa, amplasat pe un curs de apă necadastrat, afluent de stânga al râului Săsar. Obiectivul se încadrează în clasa a IV-a de importanță, categoria de importanță C Acesat se află în administrarea Primăriei Orașului Baia Sprie.

Verificarea stocurilor de materiale și mijloace de apărare împotriva inundațiilor existente:
A fost verificată magazia cu stoc de materiale de la Formația Târgu Lăpuș și de la nivelul Primăriei Baia Sprie.

Verificarea la nivelul Consiliului Judetean si a unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) a stadiului integrării hărţilor de risc la inundaţii în planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului de interes local.
Anul acesta, au fost predate Consiliului Județean Maramureș hărțile de hazard și de risc la inundații actualizate în cadrul ciclului II de implementare a Directivei 2007/60/CE privind evaluarea și gestionarea riscului la inundații.

Din totalul de 76 UAT-uri existente la nivelul județului Maramureș, în 45 de PUG-uri nu au fost integrate hărțile de hazard și risc la inundații. Este vorba de PUG-uri aprobate înainte de anul 2014, cazuri în care sunt în elaborare documentaţii de urbanism pentru includerea hărților. În 31 de PUG-uri aprobate după anul 2014, sunt incluse hărţile de hazard și risc la inundaţii.

Verificarea existenței noilor Planuri locale de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor hidrometeorologice periculoase, având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă pentru perioada 2022 – 2025, aprobate conform legislației în vigoare: A fost verificat UAT Baia Sprie, amplasat în bazinul hidrografic al râului Sasar, constatându-se faptul că a fost afișat în locuri publice semnificația codurilor de culori pentru avertizările meteorologice și hidrologice, precum și o hartă cu zone potențial inundabile la nivelul localității”, anunță Apele Române.

„În perioada iulie – septembrie 2024, la nivelul județului Maramureș s-au înregistrat temperaturi ridicate, inclusiv scăderea nivelului freatic în majoritatea localităților, cu probleme unde nu există sisteme centralizate de alimentare cu apă, iar în unele zone, alimentările cu apă în sistem centralizat au funcționat cu restricții. La nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, în perioada menționată, au fost râuri cu secțiuni de monitorizare (stații hidrometrice) secate, respectiv Stația hidrometrică Buciumi, râu Bârsău: 15.08.2024-16.08.2024, ora 1800 se înregistreză fenomenul de băltire, iar în 16.08.2024, ora 1800 – sec. Aceasta situatie s-a mentinut până la data de 15.09.2024, ora 600. Stația hidrometrică Bușag, râu Nistru: 18.08.2024 – sec. Această situație s-a mentinut până la data de 14.09.2024, ora 6.”, concluzionează Apele Române.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo