Liderii UE au avertizat vineri că ”energia ieftină a dispărut” şi au convenit să intensifice pregătirile pentru reduceri viitoare ale livrărilor de gaze ruseşti, acuzând Moscova că transformă energia într-o armă printr-o restrângere a vânzărilor, despre care Germania a avertizat că i-ar putea închide parţial industria, transmite Reuters.gaz
La o zi după sărbătorirea înscrierii Kievului pe drumul către aderarea la bloc, summitul de vineri de la Bruxelles a fost o reflecţie sobră asupra impactului economic al invadării Ucrainei de către Rusia, cu îngrijorări tot mai mari privind creşterea preţurilor şi avertismente privind ”o iarnă grea”.
”Inflaţia este o preocupare majoră pentru noi toţi”, a declarat şeful Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă, la încheierea summitului de două zile.
El a spus că ”războiul de agresiune al Rusiei creşte preţul alimentelor, energiei şi mărfurilor”, adăugând că liderii au convenit să-şi coordoneze îndeaproape răspunsurile de politică economică.
Summitul a căzut de acord asupra unor câţiva paşi concreţi, dar liderii au solicitat Comisiei Europene să găsească mai multe modalităţi de a asigura ”aprovizionarea la preţuri accesibile” din cauza ”transformării în armă a gazelor de către Rusia”.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că identificarea unor surse alternative de gaze este deja în desfăşurare, livrările de GNL din SUA fiind mai mari cu 75% faţă de anul trecut, iar livrările de gaze din Norvegia mai mari cu 15%.
În plus, Executivul UE va prezenta liderilor, în iulie, un plan de pregătire pentru noi reduceri ale livrărilor de gaze din partea Rusiei, a spus ea, adăugând: ”Sperăm pentru ce este mai bun, pregătiţi-vă pentru ce este mai rău. Asta facem chiar acum”.
Comisia Europeană va veni cu propuneri şi opţiuni de discutat la următorul summit al UE din octombrie, inclusiv luarea în considerare a proiectelor alternative, care ar putea include decuplarea gazelor de formarea preţului de piaţă pentru electricitate, a spus von der Leyen.
”Lucrăm la diferite modele, nu doar pentru a analiza cum să reducem preţurile energiei sau ale energiei electrice, ci şi pentru a ne uita la designul pieţei, cu întrebarea: este designul pieţei pe care îl avem astăzi încă potrivit scopului?”, a spus ea.
O problemă controversată este dacă guvernele ar trebui să intervină pentru a limita preţurile. Spania şi Portugalia au plafonat preţurile gazelor pe piaţa locală a energiei electrice în această lună, dar alte state avertizează că plafonarea preţurilor ar perturba pieţele de energie şi ar drena şi mai mult rezervele statului, dacă guvernele ar trebui să plătească diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul de pe pieţele internaţionale de gaze.