Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

VIDEO – Ilie Bolojan, discurs manifest în fața colegilor liberali: ”Avem instituții centrale care nu-și justifică activitatea”

Publicat cu

pe

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, care candidează pentru un loc în Parlament, a susținut un discurs incendiar la lansarea Programului de Guvernare al PNL din 2 noiembrie de la Sinaia. Bolojan a vorbit în special despre o parte din măsurile care ar trebui luate pentru ca economia să fie resuscitată, iar una dintre ele vizează reducerea unor instituții centrale.

Iată discursul integral:

De obicei, în campanii, oamenii politici vorbesc despre câinii care vor umbla cu covrigii în coadă. Eu nu cred în asta și n-am crezut niciodată în asta. Cred că și în campanie trebuie să fii corect cu oamenii și dacă te votează trebuie să ai un comportament responsabil după aceea. Și asta am încercat în cei 20 de ani de funcții publice pe care le-am ocupat. Îi salut cu acest prilej pe toți aleșii noștri, care reprezintă aici milioane de români cu demnitate și cu cinste.

Suntem în situația în care avem deficite foarte mari. Anul acest am luat 44 de miliarde de euro împrumuturi, iar volumul de investiții total în România nu va depăși 24 miliarde de euro, dintre care aproximativ 30 la sută sunt fonduri europene. Înseamnă că avem un deficit și că ne place, că nu ne place, ne ducem pe datorie. Nu e doar o problemă de dacă, ci o problemă de când, până când va veni un decont pentru această situație. Noi avem o datorie să le spunem oamenilor ce trebuie făcut pentru ca într-adevăr România să fie modernă și prosperă, altfel lucruri pe care le-am putea face, nu le mai vedem. Știți ce înseamnă un deficit de peste 20 miliarde de euro? Vă rog să vă gândiți că un kilometru de autostradă sau de drum expres înseamnă 10 sau 15 milioane de euro. Înseamnă că am putea avea 1.500 – 2.000 de kilometri de autostrăzi în România, într-un singur an, numai din deficit. Nu vorbim de autostrada Unirii, de care vorbea colegul nostru de la Iași. Vorbim de cât a făcut România în 30 de ani. Asta nu se vede, pentru că nu tratăm lucrurile corect și eu cred că o bună guvernare trebuie să facă câteva lucruri.

Trebuie să avem un guvern eficient. Avem instituții centrale care nu-și justifică activitatea. Gândiți-vă că avem țări mari în Europa care au o singură autoritate de reglementare pentru rețele de energie, de telecomunicații și așa mai departe. Noi pentru fiecare ne-am făcut autorități de reglementare cu sute de oameni angajați. Avem autoritate electorală permamentă. Într-un județ aveau doi angajați, în alte județe 10 angajați. Trebuie întrebați ce au făcut trei, patru ani de zile? Banii care ar fi economisiți, într-adevăr s-ar duce în investiții.

O altă chestiune importantă este să avem reguli bune pentru o societate aranajată corect. Cei care sunt în administrație știu. Vrei să ai curățenie într-o localitate? Înseamnă că trebuie să faci curățenie, trebuie să o menții și trebuie să-i sancționezi pe cei care fac mizerie. Nu un guvern schimbă o țară, ci oamenii schimbă țară, dar ca oamenii să o schimbe o țară, ei trebuie să primească niște stimuli corecți, ca să aibă reacții corecte. Dacă primesc stimuli greșiți au comportamente greșite. Ce înseamnă reguli bune? Gândiți-vă la concediile medicale din România. Știți cât plătește statul pe concedii medicale? Peste un miliard de euro pe an. Înainte erau 200-300.000 de euro. Știți ce înseamnă diferența asta? Drumul expres Arad-Oradea. Dar dacă am fost populiști și am scos din legislație că nu pot fi verificați angajații care sunt la mare și nu în pat, vă dați seama că acest tip de reglementare și ușurătatea cu care obții concediu medical în România, generează un anumit tip de comportament.

Tinerii noștri au o stare de nemulțumire și neîncredere pentru că cea mai mare parte din angajările din sistemul public le percep că se fac cu pile. Eu cred că nepoții demnitarilor au un loc în țară, dar nu cred doar în nepoții demnitarilor talentați, ci în faptul că visul românesc înseamnă pile, cunoștințe și relații. Cred că visul tinerilor români trebuie să însemne muncesc, sunt talentat, sunt respectat pentru treaba asta și îmi pun în valoare talentul și atunci mai mulți tineri vor rămâne în țară. Și atunci mai mulți tineri vor sta în țară, dar pentru asta trebuie să facem angajări corect în sistemul public. Cred că regulile bune schimbă puternic comportamentele și trebuie să le susținem peste tot.

Dacă vrem să vorbim de o țară prosperă, trebuie să susținem schimbări structurale în economie, altfel rămânem în capcapa salariului minim. Gândiți-vă că totuși importăm două treimi din produsele alimentare, asta înseamnă că trebuie să susținem procesoarea, trebuie să susținem combatere evaziunii fiscale în aceste zone, pentru că altfel antreprenorii nu pot investi, nu-și pot susține afacerile.

Avem un deficit de forță de muncă, nu avem cu cine lucra practic. Eu cred că noi trebuie să susținem ca mai mulți oameni să ajungă pe piața muncii. Asta înseamnă ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și doar în zonele unde nu sunt locuri de muncă.

Trebuie să ne susținem campionii, firmele noastre ca să fie orientate spre export. Dacă nu fructificăm acest acces spre piețele europene și doar suntem o piață, n-am făcut nimic. Asta înseamnă că dăm ajutoare penru cei care aduc tehnologie, pentru cei care fac investiții și pentru cei care se orientează spre export.

Cred că ar trebui să deranjăm puțin universitățile, nu sună bine ce spun, dar cred că ar trebuie să-i facem mai antreprenoriali. Dacă primesc bani, indiferent ce discipline predau, indiferent câți absolvenți lucrează în economia reală în domeniul pe care l-au absolvit, mesajul va fi: stați liniștiți, toți primiți banii. Asta cred că trebuie să facem pentru schimbări structurale în economie.

Cred că și în administrația locală trebuie susținută performanța și rezultatele. Prorogăm de ani de zile repartizarea de bani către bugetele locale, direct proporțional cu gradul de încasare a impozitelor, nu mai merge asta, pentru că de fapt îi favorizăm pe primarii care nu-și fac treaba.

Cred că e neovie să facem ordine în programele de investiții către autoritățile locale. CNI a ajuns un tomberon de proiecte, cred că fac de la capele până la săli de sport, nu mai știu ce fac acolo. Sunt mii de proiecte care dacă nu sunt ordonate după priorități, în care dacă nu se repartizează lucrurile corect, vom face investiții a căror utilitate va fi nulă.

Trebuie să discutăm și de partea de reorganizare, într-o formă sau alta, pentru că nu putem să nu vedem realitățile demografice pe care le avem. Pentru ca PNL să fie în guvernare, trebuie ca vocea liberalilor în fiecare județ în aceste alegeri să fie foarte puternică, în așa fel încât să avem grupuri parlamentare cât mai puternice, pentru că atunci contezi.

24NEWSMM

 

 

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo