Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Vizele de flotant și rețeaua școlară. Ce spune ISJ Maramureș

Publicat cu

pe

Un nou an școlar bate la ușă, iar conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș trebuie să rezolve problemele care există. Iar una dintre ele este cea a supraaglomerării unor unități de învățământ din zona Băii Mari, unde copiii din alte localități sunt mai mulți decât cei care chiar stau în zonă cu acte în regulă. E proplema aceea a vizelor de flotant, cunoscută la nivel de ISJ Maramureș, dar care este aproape imposibil de combătut.

„Ar trebui făcut ceva legat de rețeaua școlară pentru noul an școlar. Mandatul nostru se termină la 31 august, să vedem dacă ni se va propune să continuăm în aceste funcții, să vedem dacă vom accepta noi… Și dacă vom rămâne, atunci vom avea o serie de propuneri. Cel puțin la nivel de Baia Mare este nevoie de o analiză, eu o spun din 2018 că avem o supraaglomerare la clasa pregătitoare la școlile de centru și avem o migrație datorită segregării, pentru că refuzăm să participăm la acele cursuri unde sunt și copii de etnie romă.

Acei copii și ei trebuie să ia parte la școală și din această cauză avem o supraaglomerare în școlile de centru. Extindem în fiecare an cu câte două clase, ca să putem primi toți copiii cu adrese și cu flotant. Din păcate, cei cu flotant sunt mai mulți decât cei cu domiciliul real și nu avem o variantă concretă să oprim acest aflux. Trebuie să convingem părinții care locuiesc în proximitatea orașului Băii Mari să rămână copiii acolo, pentru că sunt condiții foarte bune acolo, în toate comunele din jurul Băii Mari. Trebuie să ne ocupăm și de spațiile școlare, ca să eliminăm învățământul de după masă pentru copii din ciclul gimnazial. Avem o supraaglomerare la Blaga, la Cantemir, chiar la Iorga și acolo va trebui să facem ceva.

Mai este nevoie de o reformă în învățământul vocațional sportiv, acolo nu este în regulă. Elevii de la Sportiv LPS învață pe după-amiază, nu știu dacă este bine sau rău. În același timp, la Colegiul „Aurel Vlaicu” sunt spații generoase și acolo va trebui gândit ceva. Este nevoie de a gândi acolo un campus sportiv, un lucru necesar. La nivel de județ, legat de rețeaua școlară nu avem mare lucru de făcut. Sighetu Marmației e dimensionat corect, deci nu sunt probleme”, ne–a declarat Mihai Pop, inspectorul școlar general al ISJ Maramureș.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo