Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

VREA ÎN NATO – Suedia va solicita aderarea la NATO, anunţă premierul Magdalena Andersson

Publicat cu

pe

Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ”eră” pentru ţara scandinavă, relatează agenţiile France Presse, Reuters şi DPA.

”Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei”, a declarat Andersson într-o conferinţă de presă alături de Ulf Kristersson, liderul principalului partid de opoziţie suedez, Moderaţii.

”Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, a adăugat şefa executivului de la Stockholm.

Suedia şi Finlanda şi-au anunţat deja dorinţa de a-şi depune candidaturile simultan.

”Ne aşteptăm ca aceasta (aderarea) să nu ia mai mult de un an”, cu ratificarea necesară din partea celor 30 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, a declarat lidera guvernului social-democrat suedez.

Ea a menţionat că intenţionează să predea cererea oficială de aderare la Alianţă până miercuri inclusiv, pentru a se sincroniza cu Finlanda, şi a precizat că pentru moment Suedia nu vede vreo ameninţare militară directă împotriva sa.

Anterior în cursul zilei de luni, guvernul minoritar condus de Partidul Social-Democrat a luat decizia oficială de a cere intrarea Suediei în NATO, după ce un pas similar făcut de Finlanda, decizii care vor modifica harta geopolitică a Europei Nordice.

”Există o largă majoritate în parlamentul Suediei pentru aderarea la NATO”, a spus premierul Andersson în urma unei dezbateri desfăşurate luni dimineaţă în Riksdag (forul legislativ de la stockholm).

”Cel mai bun lucru pentru Suedia şi populaţia suedeză este să adere la NATO”, a continuat ea.

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat la rândul lor că Finlanda va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”.

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat până acum la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

Actualitate

YHP Logo