Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ZIUA POLIȚIEI LOCALE – În România sunt circa 10.000 de polițiști locali

Publicat cu

pe

Astăzi, 21.05.2024, este ziua Poliţiei Locale din România. Data de 21 Mai a fost declarată ziua Poliţiei Locale prin Legea nr. 155 din 12 iulie 2010. Cei de la  Sindicatul Meridian spun că „Poliţia locală a fost înfiinţată în scopul exercitării atribuţiilor privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor. Poliţiştii locali îndeplinesc atribuţii de serviciu în următoarele domenii: ordinea şi liniştea publică, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişajul stradal, protecţia mediului, activitatea comercială şi evidenţa persoanelor”.

„În prezent sunt aproximativ 10 mii de poliţişti locali în România şi aceştia pentru a fi numiţi în această funcţie publică specifică, sunt obligaţi să urmeze un program de formare iniţială organizat într-o instituţie de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Totodată în funcţiile de conducere din cadrul acestei instituţii au fost promovaţi, în marea majoritate, foste cadre superioare din cadrul Poliţiei şi Jandarmeriei Române. Toate acestea au făcut ca în scurt timp Poliţia Locală să devină o autoritate în domeniile ei de activitate, recunoscută atât de către comunităţile locale unde îşi desfăşoară activitatea, cât şi de celelalte instituţii cu care colaborează.

Din păcate poliţiştii locali, având în vedere specificul activităţii, au fost şi sunt supuşi în continuare agresivităţii unor indivizi certaţi cu legea, situaţii care se încheie uneori şi cu sacrificiul suprem, ultimul caz fiind cel de la Cisnădie.
Cu toate că membrii acestei categorii profesionale nu sunt protejaţi de lege aşa cum ar trebui să fie, nu beneficiază de drepturile prevăzute şi sunt supuşi unor campanii de discreditare agresive, duse de către anumite persoane şi grupuri interesate, aceştia îşi vor face datoria în continuare în slujba şi pentru protejarea colectivităţilor din care fac parte”, spune preşedintele Meridian, Voinea Negoiţă.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo