Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

CICLIC – Președinta BCE avertizează că economia mondială se confruntă cu aceleași presiuni care au dus la izolaționism economic în anii 1920

Publicat cu

pe

Într-un discurs susținut la sediul FMI din Washington, Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a comparat contextul economic mondial actual cu cel din anii 1920, evidențiind numeroase similitudini între cele două perioade. Ea a avertizat că economia globală traversează dificultăți similare celor de acum un secol, când presiunile economice au condus la adoptarea „naționalismului economic” – o politică ce vizează protejarea intereselor economice interne în detrimentul comerțului internațional, care a precedat Marea Criză Economică din 1929.

Lagarde a subliniat: „Am trecut prin cea mai gravă pandemie de la anii 1920, cel mai sever conflict din Europa de la anii 1940 și cel mai mare șoc energetic din anii 1970.” Ea a explicat că prețurile de consum au crescut din cauza cererii ridicate post-pandemie, a perturbărilor în lanțurile globale de aprovizionare și a creșterii prețurilor la energie după invazia Rusiei în Ucraina. Acești factori, a adăugat Lagarde, au schimbat deja în mod permanent dinamica economică globală.

Discursul președintei BCE a avut loc la doar două zile după ce Rezerva Federală a redus dobânzile cu 0,5%, impulsionând piețele bursiere americane la niveluri record. În același timp, inflația din Zona Euro a scăzut în august la 2,2%, cel mai mic nivel din ultimii trei ani.

Lagarde a evidențiat că, datorită progreselor tehnologice actuale, „suntem într-o poziție mai bună pentru a face față acestor schimbări structurale decât generațiile trecute”. Ea a adăugat că instrumentele băncilor centrale pentru menținerea stabilității prețurilor s-au dovedit eficiente, fapt demonstrat de scăderea rapidă a inflației după ce băncile centrale au început să majoreze ratele în 2022.

Actualitate

YHP Logo