Connect with us

ACTUALITATE

ÎN MARAMUREȘ – Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Publicat cu

pe

Maramuresul este una dintre putinele zone din Romania in care s-au pastrat poate foarte multe obiceiuri de Craciun, din stramosi. O traditie specifica acestei zone este „Jocul Mosilor”. „Mosii” poarta, de obicei, masti facute din par de capra sau de oaie si „biciuiesc” pe oricine le iese in cale. Ritualul se petrece dupa ce tinerii au terminat de colindat. Copiii merg cu „Steaua”, vestind Nasterea Domnului si, chiar daca in alte regiuni este un obicei de Anul Nou, pe ulitele satelor din Maramures este jucata „Capra”.

De asemenea, si in Maramures exista obiceiul „Irozilor”. Pe langa cantecele crestine care povestesc despre Nasterea Domnului, de Craciun se canta si unele colinde pastoresti, variante ale Mioritei.

Alte traditii specifice Maramuresului sunt brondosii. In Cavnic, colindatorii poarta camasi si pantaloni de culoare alba, pe cap isi pun masti din piele de oaie sau de capra, iar la mijloc pun un brau cu numeroase clopote de alama. De asemenea, vergelul (Bozanta, Ariesu de Camp, Bargau, Merisor) este un eveniment cu mai multe dansuri la care participa tinerii din sat, iar cu ajutorul inelelor si al vergelelor din razboiul de testut, fetele ghicesc numarul nuntilor din anul respectiv.

foto Facebook Craciun in Maramures

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate