Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

INTERVIU – Dr. Bogdana Manu: 70-80% dintre pacienţii cu forme critice de covid au avut de-a lungul spitalizării probleme cardiologice

Publicat cu

pe

Bogdana Manu, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Capitală, face parte dintr-o echipă medicală multidisciplinară a secţiei de anestezie şi terapie intensivă, echipă coordinată de medicul primar de ATI Elena Copaciu.

Pe toată perioada pandemiei a îngrijit foarte mulţi pacienţi cu probleme cardiologice, fie preexistente, fie dobândite în urma bolii covid 19. Medicul a relatat într-un interviu pentru News.ro despre experienţa din perioada pandemiei, pe drumul de la frica de la început la provocarea ridicată de cazuri foarte grave, care au necesitat tratament personalizat.

„La început a fost frica, în care nu ştiam despre ce este vorba niciunul dintre noi, a fost partea de învăţare a purtării echipamentului de protecţie, a fost neaşteptatul, nu ştiam ce urmează, după care a început mobilizarea, am văzut în aceşti doi ani derulându-se toată patologia cardiovasculară în secţia de ATI.

Bolile cardiovasculare preexistente cresc riscul dezvoltării unei forme severe de covid şi de asemenea, şi infecţia Sars-Cov-2 complică foarte mult această patologie. Sunt aceste două categorii de pacienţi: cei cu afectare cardiovasculară preexistentă şi cei care vor avea în viitor în urma infecţiei Sars-Cov-2 afectare cardiovasculară. Acesta este însă un subiect pe care numai timpul îl va lămuri pe deplin.

Această afectare a inimii poate să apară indiferent de forma covid”, a explicat medicul pentru news.ro.

Actualitate

YHP Logo