Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

IRLANDA DE NORD – Guvernul va fi condus pentru prima dată în istorie de naționaliști

Publicat cu

pe

Conform presei britanice, Michelle O’Neill ar fi trebuit să devină prim-ministru încă din luna mai 2022, după ce formațiunea politică din care face parte, Sinn Fein, a obținut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare, depășind Partidul Democratic Unionist și rezervându-și astfel dreptul de a desemna primul ministru.

Cu toate acestea, Partidul Unionist Democrat a boicotat împărțirea puterii cu Sinn Fein în semn de protest față de acordurile comerciale post-Brexit, ceea ce a condus la o perioadă de incertitudine în Parlament până săptămâna aceasta, când s-a ajuns la un acord cu guvernul.

Sinn Fein, după victoria din alegerile din 2022, a promis o „nouă eră” pentru Irlanda de Nord, având ca obiectiv final crearea unei Irlande unite. Cu toate acestea, liderul adjunct al partidului naționalist va conduce un executiv alături de un vicepremier democrat, funcție cu atribuții similare cu cele ale premierului, dar mai puțin prestigioasă. Coaliția dintre cele două partide, alături de Alianța și partidul Unionist din Ulster, se confruntă cu o criză financiară, servicii publice în pragul colapsului, o infrastructură cu probleme și un nivel scăzut de încredere a populației în capacitatea guvernului.

Doi ani în urmă, după victoria istorică a partidului naționalist Sinn Fein la alegerile parlamentare, analiștii DW subliniau că un prim-ministru susținător al unei Irlande unite ar reprezenta o schimbare radicală în politica provinciei. În trecut, O’Neill a menționat că există deja o „conversație pozitivă” în desfășurare cu privire la reunificarea Irlandei.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate