Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

LEGE – Proiectul legii pensiilor va primi marți avize şi raport din partea comisiilor de specialitate şi va intra la vot în plen

Publicat cu

pe

Biroul permanent al Senatului a decis ca proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii să primească marţi avize şi raport din partea comisiilor de specialitate şi să intre la vot în plenul care este programat ulterior, la ora 17.00.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Potrivit proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate – studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică.

Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate