Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

MĂSURI FISCALE – Deputatul PSD Gabriel Zetea atacă companiile private

Publicat cu

pe

Nu e nimic neconstituțional în măsurile fiscale, spune la RFI vicepreședintele PSD Gabriel Zetea, deputat de Maramureș. El susține, pe de altă parte, că marii operatorii economici au înțeles că nu este normal să aibă profituri foarte mari.

„Nu poți să te uiți ca și stat doar ca spectator și să vezi că anumite companii realizează profituri pe care n-ar trebui să le realizeze într-un moment pe piață, fără ca tu să intervii”. Social-democratul precizează că impozitul de 1% pentru marile companii „nu este un impozit care va rămâne a la longue în România, este considerată a fi o taxă de solidaritate pentru următorii ani de zile, până în momentul în care România trece peste această perioadă dificilă din punct de vedere economic”.

Gabriel Zetea apără măsurile fiscale pentru care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament: „Vorbim despre operatorii economici cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro. S-a observat de-a lungul timpului, presa a scos de foarte multe ori în evidență, dar evidente sunt și datele de la ANAF, în care aceste mari companii din România, care-și desfășoară activitatea aici plăteau foarte puțin, în foarte multe cazuri deloc, impozit pe profit. S-a introdus o modificare de legislație, prin care s-a spus: nici o problemă, rămâne în continuare impozitul de 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri. Nu este un impozit care va rămâne a la longue în România, este considerată a fi o taxă de solidaritate pentru următorii ani de zile, până în momentul în care România trece peste această perioadă dificilă din punct de vedere economic. În plus, un impozit suplimentar apare la operatorii economici din domeniul petrol și gaze, care în anii trecuți au obținut profituri excepționale, au profitat până la urmă de fluctuația prețurilor pe piețele internaționale, dar în special fluctuația prețului de aici, din România. Aceste profituri excepționale cumva trebuie taxate, este un principiu european, toate țările europene caută astfel de soluții”.

Reporter: Dar dacă majorați taxele și impozitele pentru mediul de business, asta se va reflecta asupra prețului final, e o logică economică, pentru că nici un antreprenor cu un minim simț al afacerilor nu va spune: da, mă sacrific eu, de dragul statului. El urmărește profitul, cum e și normal de altfel și va transfera orice taxă suplimentară în prețul produsului sau serviciului. Asta înseamnă inflație și o scădere a consumului, în condițiile în care pe consum se bazează într-o mare măsură creșterea economică. Nu vă dați singuri cu stângul în dreptul?

Gabriel Zetea: Dar nu vorbim totuși de marea majoritate a operatorilor economici din România, vorbim doar despre cei care au obținut în primul și în primul rând profituri excepționale, societățile comerciale foarte mari, cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și care pe cifre, anii trecuți, au obținut profituri foarte mari. Sigur că fiecare dintre aceștia trebuie să înțeleagă: ori nu speculează prețurile pe piață ori statul va interveni la un moment dat și va lua o parte din aceste profituri, pentru a le redistribui către cei care au nevoie. Cine sunt aceștia? Românii cu venituri mai mici, cărora le-au crescut prețurile și asta înseamnă că le-a scăzut puterea de cumpărare. Statul ori poate pune, nu știu, plafonarea adaosului comercial, pentru a nu avea profituri excepționale ori atunci va impozita profitul, pentru a redistribui acești bani. Astea sunt reguli corecte, statul este un reglementator pe piață, încearcă în acest fel statul să regleze piața, care de foarte multe ori poate să o ia razna. Nu poți să te uiți ca și stat doar ca spectator și să vezi că anumite companii realizează profituri pe care n-ar trebui să le realizeze într-un moment pe piață, fără ca tu să intervii (…).

Citește continuarea interviului, pe rfi.ro

Actualitate

YHP Logo