Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

PARLAMENT – Senatul, convocat în sesiune extraordinară

Publicat cu

pe

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a convocat astăzi o sesiune extraordinară a Senatului pentru a demara procedura legislativă de aprobare a Ordonanțelor de Urgență adoptate de Guvern pe 17 ianuarie, în timpul vacanței parlamentare. Aceste ordonanțe vizează implementarea unui marcaj fiscal comun pentru motorină și kerosen, precum și echivalări de permise pentru circulația pe drumurile publice. Ambele măsuri au fost solicitate de protestatari.

Potrivit Constituției, Guvernul are posibilitatea să adopte ordonanțe de urgență în timpul vacanței parlamentare, dar acestea trebuie aprobate de Parlament în termen de cinci zile pentru a deveni legi.

Recent, Guvernul a emis mai multe acte normative în urgență, ca răspuns la cererile fermierilor și transportatorilor. Ordonanțele au fost rezultatul negocierilor de la Ministerul Agriculturii și Transporturilor. Una dintre acestea aduce modificări în domeniul transportului rutier, permițând posesorilor de permise categoria B să conducă tractoare agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.

De asemenea, o altă modificare exonerează vehiculele cu o viteză maximă constructivă de până la 25 km/h de la inspecția tehnică periodică. În ceea ce privește accizarea motorinei, Guvernul a decis să amâne aplicarea directivei europene care impunea același marcaj fiscal pentru motorină și kerosen până la 1 iunie.

Ordonanțele au fost adoptate pentru a răspunde unei situații de urgență, iar convocarea Senatului în sesiune extraordinară este necesară pentru a transforma aceste măsuri în legi, conform prevederilor constituționale. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.

Actualitate

YHP Logo