Toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti, care administrează active de circa 87 miliarde de lei, adică economiile pentru bătrâneţe a milioane de salariaţi români, au avut în 2021 randamente sub rata inflaţiei de 8,2%, arată datele agregate de Ziarul Financiar.
„În anul 2021, fondurile de pensii au operat într-un mediu de dobânzi în creştere, ceea ce afectează negativ deţinerile de titluri de stat şi obligaţiuni, care sunt preponderente în portofoliile lor. Randamentul mediu de peste 5% la nivelul pieţei fondurilor Pilon II este rezultatul evoluţiei foarte bune a pieţei de acţiuni“, spune Cristian Tudorescu, consultant financiar.
61% din portofoliul de investiţii al fondurilor de pensii private Pilon II erau investite în noiembrie 2021 în titluri de stat, adică circa 52 mld. lei, potrivit celor mai recente date ale ASF. Astfel de instrumente, cu dobândă fixă, au ca principal risc în perioade de scumpiri accelerate aşa cum a fost S2/2021 să nu acopere inflaţia şi prin urmare să genereze randamente negative.
„Important va fi ca fenomenul inflaţionist să înregistreze o temperare în acest an, pentru a oferi în continuare perspectiva unor randamente pozitive din instrumentele cu venit fix“, spune Cristian Tudorescu.
NN Pensii, cu un randament de 7,25%, Aripi – administrat de Generali (5,96%) şi Vital – al Aegon (5,46%) au fost cele mai performante trei fonduri de pensii private Pilon II din 2021, an în care randamentul mediu al sistemului de pensii private obligatorii a fost de aproximativ 5,9%, arată calculele realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor de la ASF. Urmează AZT Viitorul Tău cu 5,4%, Metropolitan Life Pensii cu 5,05%, BCR Pensii cu 3,6% şi BRD Pensii cu 3,27%.
„Pe ultimul an de zile, fondurile de pensii au obţinut randament mediu sub inflaţie, însă dacă mutăm analiza pe un termen de minim 3 ani, 2019 – 2021, unităţile de fond au oferit randament pozitiv în termeni reali“.