Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Polițiștii locali, obligați să participe la cursuri pe care le vor plăti dacă nu le absolvă

Publicat cu

pe

Se dorește schimbarea Legii Poliției Locale. Și sunt noutăți. Conform proiectului de act normativ care are ca obiect de reglementare îmbunătățirea cadrului legal și instituțional privind organizarea și funcționarea poliției locale care să asigure un management eficient al carierei polițistului local, precum și modernizarea sistemului de formare continuă și de perfecționare a pregătirii acestora, polițiștii locali numiți în cadrul structurilor de poliție locală înainte de data intrării în vigoare a legii vor avea obligația să urmeze un program de perfecționare profesională pe domeniile de competență ale poliției locale, cu o durată de 10 zile, organizat de Institutul Național de Administrație, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a legii.

De asemenea, polițiștii locali numiți în cadrul structurilor de poliție locală după data intrării în vigoare a legii au obligația să urmeze programul de formare specializată destinat polițiștilor locali organizat de Institutul Național de Administrație, în termen de 1 an de la data angajării. Ministerul Afacerilor Interne și Institutul Național de Administrație vor organiza programe de formare inițială și respectiv programe de formare specializată cu durata de 180 de ore, la solicitarea MDLPA, pe baza situației centralizate a necesarului de locuri, realizate cu datele transmise de fiecare autoritate a administrației publice locale care are organizată structură de poliție locală.

„Polițistul local care, din motive imputabile lui, nu a absolvit programul de formare inițială și programul de formare specializată destinat polițiștilor locali organizate de instituțiile de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și de Institutul Național de Administrație, sau de alți furnizori, nu va putea fi încadrat pe o funcție publică specifică, urmând a fi eliberat din funcția publică specifică și obligat să achite contravaloarea programelor de formare menționate sau, după caz, prin dispoziția primarului/ primarului general/ președintelui consiliului județean poate fi încadrat pe o altă funcție publică vacantă, pentru care îndeplinește condițiile generale și specifice de ocupare a funcției publice respective.

Contravaloarea cheltuielilor de școlarizare individuale ale polițiștilor locali, aferente cursurilor, se suportă din bugetul poliției locale sau din bugetul local, după caz. Încetarea raporturilor de serviciu ale polițistului local, din motive imputabile acestuia, în termen de 5 ani de la absolvirea programului de formare inițială prevăzut în lege, atrage plata de către acesta a contravalorii cheltuielilor de școlarizare, proporțional cu perioada rămasă”, precizează proiecul de lege amintit.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate