ACTUALITATE
PROTEST – Sindicatele din Silvicultură protestează în faţa Senatului
Publicat cu
2 ani in urmape
De
ionel.24newsReprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva protestează marţi la Senatul României, principalele revendicări vizând exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor de administrare a pădurilor.
Conform unui comunicat al Federaţiei, la protest vor participa membri de sindicat din întreaga ţară, alături de reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai unor asociaţii profesionale şi patronale din domeniu.
Protestarii cer exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative, sistem managerial ce are în vedere în principal maximizarea profitului şi înlocuirea cu managementul forestier durabil, singurul care asigură continuitatea în gospodărirea şi protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor, respectiv funcţia ecologică, funcţia socială şi cea economică, şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor de administrare a pădurilor, aceasta fiind singura posibilitate de asigurare a resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a pădurilor.
Sindicaliştii semnalează că Guvernul României a iniţiat la sfârşitul anului 2022 un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, informează agerpres.ro.
„Conform Proiectului de lege aprobat de Guvern fără consultarea partenerilor sociali, transmis apoi Senatului României (L831/2022) pentru adoptare în procedură de urgenţă, se dă o lovitură decisivă regiilor autonome ale statului, forţând reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale. De la intrarea în vigoare a legii, statul nu mai poate înfiinţa regii autonome care să desfăşoare în principal activităţi economice. Dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii, iar activităţile de serviciu public vor deveni bugetare”, menţionează reprezentanţii federaţiei.
Aceştia precizează că una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa – Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian, Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi multe altele, este Regia Naţională a Pădurilor, regie autonomă de interes naţional, care administrează în prezent o suprafaţă de 3,1 milioane ha păduri proprietate publică a statului, la care se adaugă o suprafaţă de 1,1 milioane hectare păduri aparţinând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea şi serviciile silvice pe bază de contract.
„Din punctul nostru de vedere, prin această modificare legislativă, se pune în pericol administrarea pădurilor proprietate publică, bun de interes naţional, întrucât, după înfiinţarea acestor societăţi pe acţiuni, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesaţi de păduri şi de lemnul românesc vor deveni acţionari majoritari. Astfel, pădurile proprietate publică de stat şi lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deţine în patrimoniul public, vor încăpea pe mâinile anumitor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forţarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie de interes naţional funcţionează la parametri optimi, cu rezultate economice deosebite”, susţin sindicaliştii.
Având în vedere că aplicarea acestor prevederi, în cazul regiei care administrează pădurile proprietate publică a statului, va avea mai multe consecinţe negative asupra gestionării durabile a pădurilor decât beneficii, Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat sprijinul Senatului României pentru introducerea unui amendament la proiectul de lege, prin care administratorii pădurilor proprietate publică să fie exceptaţi de la aplicarea guvernanţei corporative, cu păstrarea obligaţiilor de raportare şi transparenţă prevăzute de legislaţia specifică.
„Solicitarea de înlocuire a guvernanţei corporative, sistem de management ce are ca obiectiv principal maximizarea profitului, este bazată pe necesitatea aplicării la păduri a managementului forestier durabil, aşa cum se întâmplă în cele mai multe din statele europene (conform Rezoluţiei H1 a Conferinţei ministeriale de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa, adoptată în 1992), singurul sistem de management care poate asigura continuitatea în gospodărirea şi protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor: funcţia socială, funcţia ecologică şi cea economică”, subliniază sursa citată.
Sindicaliştii mai semnalează că rolul social al pădurilor româneşti este un argument important şi o particularitate a ţării noastre, având în vedere o realitate de care suntem obligaţi să ţinem cont – peste 3,5 milioane de locuinţe se încălzesc în prezent cu lemn din păduri, neavând nici o altă alternativă energetică.
Totodată, spun ei, din punct de vedere ecologic, pădurile proprietate publică a statului gestionează cea mai mare biodiversitate de la nivelul statelor europene, acest fapt datorându-se practicilor silvice unitare şi integrate, care au avut în vedere atât protecţia mediului, cât şi furnizarea de servicii sociale.
„Astăzi, datorită Romsilva, putem vorbi în România de păduri deosebit de valoroase, unele incluse în patrimoniul mondial UNESCO.
Rolul socio-economic al pădurilor este important şi din perspectiva asigurării locurilor de muncă, în special în zona rurală. În România, locurile de muncă în sectorul forestier au o contribuţie majoră la prevenirea migraţiei forţei de muncă. Sectorul forestier (incluzând industria mobilei) creează peste 150.000 de locuri de muncă directe şi contribuie indirect la crearea altor 300.000 de locuri de muncă în sectoare economice conexe.
Divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale va pune în pericol administrarea proprietăţii publice a statului în materie de păduri, prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a fondului forestier şi va conduce la afectarea a zeci de mii de locuri de muncă din zona de administrare, exploatare şi prelucrare a lemnului, dând naştere unui impact socio-economic semnificativ”, afirmă sindicaliştii.
Potrivit acestora, dacă divizarea activităţilor şi organizarea celor economice în societăţi comerciale va deveni obligatorie prin lege, România va fi singurul stat european în care activităţile de administrare/gestionare a pădurilor nu ar include şi comercializarea produselor lemnoase de către aceeaşi entitate, cu consecinţe nefavorabile asupra gestionării durabile a acestei resurse strategice de siguranţă naţională şi de importanţă deosebită, inclusiv la nivel european şi mondial.
Similar
PARLAMENT – Au fost aleși președinții Senatului și Camerei Deputaților
LOTERIE – Mandate de senator atribuite prin tragere la sorți
MERGE LA PROMULGARE – Legea pensiilor militare, adoptată în Parlament
21 de partide și alianțe politice, dar și doi candidați independenți vor fi pe buletinele de vot din Maramureș
PROIECT – În ce condiţii vor putea conduce minorii de 17 ani
PĂDURI – Proiectul noului Cod Silvic, în comisiile de specialitate la Senat
GLOBURILE DE AUR 2025 – Sebastian Stan, premiul pentru cel mai bun actor într-un film – comedie/musical. Declarație de dragoste pentru România
Maramureșul nu scapă de ploi și vânt puternic. Vezi până când
LA 16 ANI – Sigheteanul Andrei Dăncuș, puștiul-minune de la FCSB
DE BINE – Număr record de câini sterilizați în Baia Mare
Maramureșeanul Ion Brumaru, discipol al lui Petre Țuțea, a decedat
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE1 an in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber