Connect with us
Descarcă aplicația

GASTRONOMIE

De ce ar trebui să consumi kiwi în fiecare zi?

Publicat cu

pe

Ar trebui să existe o zicală care să sune cam așa: Un kiwi pe zi ține doctorul la distanță. Știai că acest fruct exotic conține mai multă vitamina C decât o portocală și cel puțin la fel de mult potasiu ca o banană, fiind un aliat de încredere al sistemului imunitar?

Dar, sunt mult mai multe motive pentru care ar trebui să incluzi kiwi în alimentația ta zilnică. Te invităm să citești articolul nostru pentru a descoperi toate beneficiile acestui fruct, alături de 3 idei de smoothie-uri exotice.

Un fruct în peste 40 varietăți 

Există 43 de specii de kiwi, mai exact, care variază în gust, formă, texturi și culori. Acest fruct face parte din familia Actinidia și este originar din China, deși în prezent se cultivă și în Noua Zeelandă, în țările mediteraneene sau în California. Există chiar și specii mai puțin cunoscute ale acestui fruct care supraviețuiesc în țări cu climat rece cum este Rusia.

Profil nutrițional

Un kiwi conține aproximativ 40 calorii și 10 gr carbohidrați. În ceea ce privește aportul de vitamine și nutrienți, un singur fruct asigură organismului tău 200 mg de potasiu, 64 mg de vitamina C, 23 mg de calciu, 8 mcg vitamina K și 7 mg de magneziu. În plus, este un fruct ideal în curele de slăbire sau pentru diabetici, deoarece are un indice glicemic scăzut, de 52 IG.

kiwi galben sectiune

Beneficii pentru sănătate

Stimulează răspunsul imunitar 

Un singur kiwi îți asigură 154% din necesarul zilnic de vitamina C, esențială în susținerea imunității organismului. Dincolo de rolul imunitar, vitamina C este un puternic antioxidant care contribuie și la combaterea stresului, la refacerea mai rapidă a țesuturilor bolnave și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Poate combate anemia

Datorită aportului ridicat de vitamina C, kiwi ajută la o mai bună absorbție în corp a fierului. Consumă-l alături de alimente bogate în fier, pentru reglarea nivelului acestui mineral în organism.

Susține sistemul digestiv

Fructul de kiwi este, totodată, o sursă importantă de fibre și conține actinidină, o enzimă naturală care ajută la metabolismul proteinelor. În medicina tradițională chineză, el este folosit de sute de ani pentru proprietățile sale benefice asupra sistemului digestiv. Foarte multe formule probiotice și suplimente alimentare conțin extracte din acest fruct datorită eficienței sale în refacerea echilibrului intestinal. Atenție, însă, consumat în exces poate avea un efect laxativ!

Sursă de potasiu

Potasiul este un mineral esențial organismului și se regăsește în toate celulele corpului, în special în țesutul muscular. Un echilibru între nivelurile de calciu, sodiu și potasiu din corp este vital pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular. Este important de reținut că 2 kiwi reprezintă echivalentul unei banane în ceea ce privește conținutul de potasiu.

Fortifică sistemul osos

Datorită calciului și vitaminei K prezente în acest fruct, consumul regulat de kiwi ajută la întărirea oaselor și la sănătatea articulațiilor, prevenind riscul fracturilor.

3 IDEI DE SMOOTHIE CU KIWI

Dacă te-ai hotărât să consumi mai des kiwi, dar nu știi cum să îl incluzi în alimentația ta iar consumul ca atare nu îți surâde, avem pentru tine și câteva idei de smoothie-uri delicioase. Tot ce trebuie să faci e să amesteci ingredientele într-un blender și gata!

1. Happy Tummy Smoothie

Acest smoothie este ideal pentru normalizarea tranzitului intestinal și poate înlocui cu succes micul dejun.

Ingrediente:

 2 kiwi

 1 banană

 1 lingură semințe de chia

 1 pahar de apă sau lapte vegetal, după preferințe

kiwi smoothie

2. Green Detox Smoothie

O rețetă bogată în fier și antioxidanți, perfectă pentru o cură de detoxifiere.

Ingrediente:

 2 kiwi

 1 cană de spanac baby

 1 măr

 jumătate de banană

 1 pahar de apă sau lapte vegetal, după preferințe

kiwi smoothie

3. Vitamin C Boost 30

Prepară-ți acest smoothie încă de la primele simptome ale răcelii, pentru o doză generoasă de vitamina C și antioxidanți!

Ingrediente:

 2 kiwi

 1/2 cană de mango

 1/2 cană de ananas

 1 pahar de suc de portocale

 1 linguriță de turmeric pulbere

kiwi smoothie

Sursa vegis ro; oskar kiwi, doc ro; healthline com

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo