Connect with us
Descarcă aplicația

IDEI DECO

ROZMARINUL – Un “pom” de Crăciun neconvențional

Publicat cu

pe

Rozmarinul este o planta culinara foarte cunoscuta de la care se folosesc frunzele, tulpinile si varfurile florale. In mod traditional, reprezinta simbolul aducerii aminte deoarece se pare ca imbunatateste memoria.

Rozmarinul iubeste salbaticia mediteraneana fiind o specie de plante lemnoase, cu frunze totdeauna verzi, in forma de ace si cu flori albastre, albe sau rosii. Aceste caracteristici au impus-o ca pe o alternativa veritabila la traditionalul brad de Craciun. Nu este o idee grozava sa primesti un “pomisor” cadou care sa poata fi impodobit iar apoi folosit si la mancare?

Planta este folosita de peste 2000 de ani cu scopuri medicale diverse, pastrandu-si proprietatile de-a lungul timpului. Numele de rozmarin provine de la culoarea florilor acestei plante, de un frumos albastru: “ros” inseamna roua, rosmarin – roua marina.

Legenda spune ca atunci cand Maria, mama lui Iisus, a fugit in Egipt mantia sa a trecut peste un tufis de rozmarin. Atunci, floarea alba si-a schimbat culoarea in albastru precum mantia Fecioarei, si a capatat dulcele ei miros.

Pentru cine locuieste la apartament sau a fost prea ocupat sa achizitioneze un brad, rozmarinul este o alegere inspirata si utila. Exista specii de rozmarin care cresc pe verticala, atingand 1,5 m inaltime. Lungimea frunzelor este de 2-4 cm, iar latimea de 2-5 mm, avand culoarea verde in partea superioara si culoarea alba in partea inferioara, cu perisori scurti, desi si lanosi.

Pomisorii de rozmarin cu forma conica se vand la pepiniere, in marile magazine si chiar la centrele comerciale mai mici specializate pe produse de gradinarit. Cumpararea on-line este o alta optiune si prezinta avantajul ca este comoda. In zonele calde, ghiveciul poate fi asezat si afara, insa nu este cazul in tara noastra unde frigul ne obliga sa-l tinem la adapost.

Aceleasi magazine care vand rozmarin ar putea vinde, de asemenea, obiecte de decor specifice Craciunului. Cauta ornamente proiectate pentru pomi micuti. Cu 20-30 de lei pomisorul ar trebui sa devina plin de zorzoane, care mai de care mai atragatoare. Ca orice pom adevarat de Craciun, rozmarinul va trebui sa aiba in varf un obiect deosebit, o stea sau macar un inger.

Sursa gradinamea.ro

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate