Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

ALEGERI – Nu doar generația Baby Boomer votează cu extrema dreaptă, ci și tinerii

Publicat cu

pe

Înainte de alegerile europarlamentare, date surprinzătoare arată loialitatea generației Z și a milenialilor, potrivit Politico. Partidele de extremă dreapta sunt în creștere în Europa, având susținerea tinerilor alegători.

Multe partide cu platforme anti-imigrație sunt sprijinite de tinerii care vor vota pentru prima dată la alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie.

În Belgia, Franța, Portugalia, Germania și Finlanda, tinerii alegători susțin partidele anti-imigrație și anti-sistem la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, decât alegătorii mai în vârstă, potrivit analizelor recente ale alegerilor și cercetărilor privind preferințele politice ale tinerilor.

În Olanda, Partidul Libertății, condus de Geert Wilders, a câștigat alegerile din 2023 după o campanie care a legat problema locuințelor accesibile de restricțiile privind imigrația, atrăgând tinerii alegători. În Portugalia, partidul de extremă dreapta Chega, care înseamnă „suficient”, a câștigat sprijinul tinerilor datorită frustrărilor lor legate de criza locuințelor și alte probleme de calitate a vieții.

Analizele arată, de asemenea, o divizare: în timp ce tinerele femei susțin adesea Verzii și alte partide de stânga, partidele anti-imigrație au avut un succes notabil în rândul tinerilor bărbați.

Cu toate acestea, popularitatea extremei drepte nu a devenit întotdeauna predominantă în rândul tinerilor. În 2022, deși Frații Italiei, condus de Giorgia Meloni, a primit voturi din toate categoriile de vârstă, tinerii au preferat mai mult partidele de stânga.

Datele din Germania și Finlanda sugerează că Verzii de stânga, care au beneficiat anterior de votul tinerilor, pierd acum teren.

Tinerii alegători din Europa se îndreaptă spre partide noi, inclusiv cele de extremă dreapta, în timp ce partidele de centru se bazează pe sprijinul alegătorilor mai în vârstă, a declarat Josse de Voogd, un cercetător olandez specializat în geografia electorală.

„AfD în Germania nu trebuie să crească pentru a deveni cel mai mare partid, deoarece socialiștii și creștin-democrații se vor reduce în mod natural, iar alegătorii tineri sunt împrăștiați în toate partidele”, a spus el.

Politico a analizat îndeaproape votul tinerilor în cinci țări din UE:

Franța
În Franța, Adunarea Națională de extremă-dreapta, condusă de Jordan Bardella, are o largă simpatie în rândul tinerilor. Un sondaj Ifop din aprilie arată că 32% dintre tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani ar vota pentru Adunarea Națională. Aproximativ 17% ar vota pentru partidul de extremă stânga Franța Neînduplecată, iar partidele de stânga și dreapta centristă, inclusiv cel al președintelui Emmanuel Macron, sunt și mai puțin populare, cu doar 6%. Bardella este popular pe TikTok, unde mulți tineri urmăresc campania electorală. Cu toate acestea, doar 30% dintre tineri sunt estimați să voteze efectiv.

Portugalia
Partidul de extremă dreapta Chega a obținut 18% din voturi la alegerile generale din martie. Un sfert dintre alegătorii cu vârste între 18 și 34 de ani au votat pentru acest partid. Deși alegătorii mai în vârstă rămân loiali Partidului Socialist, tinerii se orientează către partide noi, cum ar fi Chega, Inițiativa Liberală și Verzii.

Belgia
Partidul anti-imigrație și separatist Vlaams Belang are un sprijin considerabil în rândul tinerilor din Flandra, mai ales al bărbaților. Sondajele sugerează că ar putea obține peste 25% din voturile flamande, iar 32% dintre bărbații din generația Z ar putea vota pentru acest partid. Doar 9% dintre femei au declarat același lucru. Partidul încearcă să atragă și femeile tinere, prezentând o imagine mai feminină și mai blândă.

Germania
Un studiu „Tineretul în Germania” arată că 14,5% dintre tinerii cu vârste între 14 și 29 de ani ar vota pentru Alternativa pentru Germania (AfD). Cel mai mare grup de tineri, 25%, este încă nehotărât. În 2022, Verzii și Partidul Liberal Democrat erau preferatele tinerilor. Există o divizare clară între sexe: tinerele femei înclină spre stânga, în timp ce tinerii bărbați favorizează partidele de dreapta și AfD.

Finlanda
Partidul Finlandez anti-imigrație s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale din 2023, fiind cel mai popular în toate categoriile de vârstă, cu excepția celor de peste 70 de ani. Alegătorii de peste 65 de ani rămân loiali partidelor de centru, dar Partidul Finlandez este favoritul bărbaților tineri. Tinerele femei favorizează partidele de stânga, cum ar fi Alianța de Stânga și Verzii, deși Verzii au pierdut teren din 2019.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate