Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

DECES – Jacques Delors, ”constructorul” Europei, omagiat de foşti şi actuali lideri europeni

Publicat cu

pe

Foşti şi actuali lideri europeni i-au adus miercuri seară un omagiu francezului Jacques Delors, fost preşedinte al Comisiei Europene, care a murit la vârsta de 98 de ani, numindu-l un „constructor” al Europei, transmite joi AFP.

Delors a fost „un vizionar care a făcut Europa noastră mai puternică” şi a cărui „operă (…) a modelat generaţii întregi de europeni”, a reacţionat pe X (ex-Twitter) actuala preşedintă a Comisiei, Ursula von der Leyen. „Opera vieţii lui este o Uniune Europeană unită, dinamică şi prosperă (…) Să-i onorăm moştenirea reînnoindu-ne constant Europa”, a adăugat politiciana germană.

Jacques Delors „a intrat în istorie ca unul dintre constructorii Europei noastre”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, descriindu-l pe Delors drept „un mare francez şi un mare european”. El „a supervizat transformarea Comunităţii Economice Europene într-o Uniune veritabilă, bazată pe valori umaniste şi susţinută de o piaţă unică şi o monedă unică”, a adăugat politicianul belgian.

„Reuşitele sale au fost numeroase”, a declarat preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, referindu-se la „calea pe care a modelat-o către crearea unei monede comune, euro”.

Preşedinta Parlamentului European, italianca Roberta Metsola, şi şeful diplomaţiei UE, spaniolul Josep Borrell, l-au numit pe Delors un „gigant”. „Generaţii de europeni vor continua să beneficieze de pe urma moştenirii sale”, a spus Metsola. „El intră astfel în Panteonul marilor figuri pe care le-a produs Europa şi a căror moştenire trebuie să o asumăm”, a scris Borrell.

De la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a adus un omagiu „arhitectului inepuizabil al Europei noastre”: „angajamentul său, idealul său şi verticalitatea sa ne vor inspira întotdeauna”.

Conservatorul Michel Barnier, fost comisar francez şi negociator al Brexitului, l-a descris pe Delors drept „un umanist în slujba cooperării şi solidarităţii între europeni”.

Din Berlin, cancelarul german Olaf Scholz a salutat un „vizionar care a devenit un arhitect al UE aşa cum o cunoaştem astăzi”. „Este responsabilitatea noastră să-i continuăm astăzi munca pentru binele Europei”, a adăugat el.

Printre alţi lideri de ţări europene, premierul belgian Alexander De Croo a vorbit despre „un părinte fondator”. „Proiectul său pentru o uniune mai puternică şi mai sigură rămâne extrem de relevant pentru Europa de mâine”, a continuat liderul liberal.

Omologul său spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a apreciat că Delors „a crezut întotdeauna într-o Europă unită, deschisă şi prosperă. A lucrat pentru a face să devină realitate ceea ce mulţi credeau imposibil”. „Fără el, Europa nu ar fi ceea ce este astăzi. Vom continua moştenirea sa pentru a consolida progresul şi progresul Uniunii”, a dat asigurări premierul spaniol.

În Italia, şeful diplomaţiei, Antonio Tajani, din partea partidului Forza Italia, a fost cel care a reacţionat primul, deplângând pe X dispariţia unei „personalităţi care a arătat, pe baza valorilor creştine, calea întăririi Europei”.

Preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, i-a transmis lui Macron un mesaj de condoleanţe în care a declarat că, „prin dispariţia lui Jacques Delors, toată Europa pierde pe unul dintre principalii arhitecţi ai progresului istoric realizat la sfârşitul secolului trecut, odată cu procesul de integrare europeană şi care culminează cu semnarea Tratatului de la Mastricht şi naşterea monedei unice”.

Fostul prim-ministru italian Enrico Letta, actualul preşedinte al Institutului Jacques Delors, a adus un omagiu „forţei autorităţii sale morale” şi „luptei sale pentru integrarea europeană”.

Autorităţile portugheze au deplâns moartea lui Delors şi au decretat o zi de doliu naţional, fără a stabili deocamdată când anume va fi marcată, potrivit EFE. Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa, conservator, a transmis într-un comunicat că Delors „este un Om cu majusculă” care „încarnează pentru mulţi europeni însăşi construcţia europeană” şi „importanţa muncii şi afirmării urmând propriul drum, autodidact, promovarea justiţiei sociale, a respectării drepturilor omului, importanţa celuilalt”.

Cabinetul premierului portughez în exerciţiu, socialistul Antonio Costa, a anunţat şi el într-un comunicat că executivul va decreta o zi de doliu naţional. Data „va fi stabilită în timp util, prin cooperare europeană sau în ziua înmormântării”, potrivit sursei citate.

Portughezul Jose Manuel Durao Barroso, cel care a fost preşedinte al Comisiei Europene între 2004 şi 2014, a deplâns decesul lui Delors şi a apreciat că „Europa l-a pierdut pe unul dintre cei mai extraordinari lideri ai săi”. Într-un mesaj trimis agenţiei de presă portugheze Lusa, Durao Barroso l-a definit pe politicianul socialist francez drept „cineva care a combinat ‘paşii mici’ ai integrării europene cu idealul unei Europe unite” şi căruia Uniunea Europeană şi Comisia „îi datorează enorm”.

Jacques Delors, promotor al integrării europene şi o figură esenţială în construcţia arhitecturii economice şi juridice a Uniunii Europene, a murit miercuri, la vârsta de 98 de ani, a anunţat fiica sa, fostul ministru socialist şi actual primar al oraşului Lille, Martine Aubry.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate