Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

EXTERNE – Astăzi se alege noul președinte al Parlamentului European

Publicat cu

pe

După constituirea noul Parlament pe 16 iulie, la ora 10.00 CEST, eurodeputații își vor alege președintele pentru următorii doi ani și jumătate.

Funcția de președinte dispune de o gamă largă de competențe executive și reprezentative, care se extind la „toate competențele pentru a prezida lucrările Parlamentului și pentru a asigura buna desfășurare a acestora”.

Cum este ales președintele?

Candidații pot fi propuși fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputați care ating pragul redus, și anume 1/20 din numărul deputaților. Înainte de vot, candidații se pot adresa plenului pentru cel mult cinci minute.

Alegerile au loc prin vot secret și necesită o majoritate absolută a voturilor valabil exprimate, și anume 50% plus unu. Buletinele de vot albe sau anulate nu sunt luate în considerare. Termenul limită pentru nominalizările la funcția de președinție este luni, 15 iunie, ora 19.00 CEST (20.00 ora României).

În cazul în care niciun candidat nu este ales în primul tur de scrutin, aceiași candidați sau alți candidați pot fi nominalizați pentru un al doilea tur de scrutin, în aceleași condiții. Dacă este necesar, poate avea loc un al treilea tur de scrutin, conform acelorași reguli. În cazul în care niciunul dintre candidați nu este ales în al treilea tur de scrutin, cei doi candidați care au întrunit cele mai multe voturi din al treilea tur de scrutin trec la un al patrulea și ultim tur de scrutin, câștigat de candidatul care primește cele mai multe voturi.

Odată ales, noul președinte își preia atribuțiile și poate susține un discurs inaugural.

Context

Procesul de alegere a președintelui PE este prevăzut în Regulamentul de procedură al Parlamentului European, la articolele 14-16. Ședința în cadrul căreia este ales un nou președinte este prezidată de președintele aflat la sfârșit de mandat sau de unul dintre vicepreședinții aflați la sfârșit de mandat (în ordinea precedenței acestora) sau, în absența unuia dintre aceștia, de deputatul care a deținut mandatul pentru cea mai lungă perioadă. Opt eurodeputați, aleși prin tragere la sorți, supraveghează procesul de numărare a voturilor.

europarl.europa.eu

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate