Connect with us

MOZAIC

INEDIT – Tehnologia modernă de scanare și cartografiere prin satelit LiDAR poate rescrie istoria dacilor

Publicat cu

pe

Apar noi dovezi care demonstrează că civilizația dacă și istoria dacilor sunt mult mai complexe decât credeam anterior. Cercetările recente bazate pe tehnologia LiDAR au dezvăluit o serie de vestigii istorice care arată că dacii atinseseră un nivel tehnologic remarcabil pentru acea epocă.

Dacii aveau un sistem de fortificații cu adevărat ieșit din comun, care i-ar fi inspirat și pe romani să adopte aceste tehnologii. Sistemele de fortificații descoperite cu ajutorul laserului LiDAR arată că dacii construiseră fortificații pe mai mult de doi kilometri şi jumătate în zona Tapae, acolo unde, în anul 101, a avut loc ultima și cea mai sângeroasă bătălie importantă dintre daci şi romani.

„Analiza noastră arată că sistemul de apărare era mult mai lung și bloca nu doar accesul prin vale, ci și către drumul de creastă, care era protejat astfel pe o lungime de cel puțin 2,8 kilometri. De aici, în prezent, lungimea cunoscută de fortificație are 4,8 kilometri, dar dimensiunea și traseul ei real rămân de stabilit în viitor”, arată studiul „Modelul digital de teren (DTM) derivat din LiDAR, disponibil gratuit, descoperă inima Regatului Dac” (2023, autori Aurora Pețan, Alexandru Hegyi).

Tehnologia modernă de scanare și cartografiere prin satelit (LiDAR) a fost folosită și pentru cercetarea unor așezări dacice, iar descoperirile realizate de oamenii de știință sunt uimitoare.

În esență, cetățile și sistemele de fortificații ale dacilor erau mult mai ample decât se știa până acum.

Una dintre cetățile despre care se știu foarte puține lucruri și care a uimit cercetătorii, în urma rezultatelor afișate de sistemul LiDAR, este Fețele Albe, aflată în vecinătatea capitalei dacilor – Sarmizegetusa Regia.

Dincolo de rămășițele mai multor locuințe și temple, scoase la iveală în perioada 1965 – 1973, cercetările efectuate cu LiDAR în așezarea ascunsă de păduri, la 3 – 4 kilometri de  Regia, arată că cetatea era formată din 20 – 30 de terase, ocupând, practic, un munte întreg.

„Modelul digittal de teren (DTM) derivat din LiDAR dezvăluie o adevărată surpriză: situl este mult mai larg, ocupând toată latura sudică a dealului, pe doi kilometri, de la pârâul Arsurii până la fortificația de pe Dealul Grădiștii și are aproape 200 de terase, deci de zece ori mai mult încât s-a crezut! Terasele sunt cel mai adesea aliniate (ca „ghirlande”) de-a lungul curbelor de nivel, iar astăzi sunt acoperite în întregime de păduri. Unele sunt în trepte, altele în ciorchine. Pe terase sunt vizibile urme ale numeroaselor construcții cu bază dreptunghiulară sau poligonală/circulară”, arată cercetătorii Aurora Pețan și Valeriu Sîrbu, într-un studiu publicat recent, cu titlul „Revizitând Fețele Albe – un important sit dacic de lângă Sarmizegetusa Regia” (Editura Dacica, 2023).

Integral pe stiripesurse.ro

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate