Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

NATO – Echipajul avionului radar care supraveghează frontiera estică a Alianţei Nord-Atlantice, format din 22 de femei

Publicat cu

pe

Un avion radar a fost trimis să supravegheze frontiera estică a Alianței Nord-Atlantice, o misiune care a devenit rutină în ultimii ani, mai ales după atacurile Rusiei asupra Ucrainei. În luna curentă, NATO a realizat însă un pas înainte: echipajul aparatului AWACS trimis în misiune a fost format exclusiv din femei.

Un avion AWACS a decolat de la baza din Germania pentru a monitoriza activitatea de-a lungul frontierei estice a NATO, efectuând un zbor de mai multe ore deasupra Poloniei. Echipajul era alcătuit din 22 de femei provenind din 8 state membre ale Alianței.

„Ca pilot, trebuie doar să mă asigur că efectuez zborul în siguranță și să respect programul misiunii. Nu există nicio diferență între acest tip de misiuni și un exercițiu, pentru că obiectivul nostru rămâne același: să zburăm în siguranță.”

Un avion radar de acest tip costă aproximativ 270 de milioane de dolari și este un Boeing 707 echipat cu tehnologie avansată. Antena imensă permite unui avion AWACS să monitorizeze o suprafață de peste 300.000 de kilometri pătrați, zburând la o altitudine de 9000 de metri.

„Prezența acestui avion radar deasupra flancului estic servește ca un factor de descurajare împotriva potențialilor agresori. Toți partenerii din cadrul NATO înțeleg că suntem aici și că nu vom tolera nicio incursiune în teritoriile lor, oferindu-le astfel un sentiment de siguranță.”

În prezent, NATO dispune de 14 avioane AWACS, staționate într-o bază din Germania, unde lucrează aproximativ 1400 de persoane din 19 state membre ale Alianței, inclusiv România.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate