Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

PROBLEME – Producătorii de fotovoltaice din Europa avertizează că sunt “la marginea falimentului”, din cauza importurilor chinezești

Publicat cu

pe

Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, SolarPower Europe, patronatul companiilor din industria fotovoltaicelor, arată că stocurile mari și concurența producătorilor chinezi au forțat o ieftinire de 25% a prețurilor acestora, de când începutul anului. “Acest lucru creează riscuri concrete pentru companii să intre în insolvență, deoarece stocurile, semnificative, vor trebui devalorizate”, se arată în scrisoare, potrivit biziday.ro.

Norwegian Crystals, un producător ce componente pentru celulele solare, a depus deja cerere de insolvență luna trecută, iar Norsun, o altă companie solară norvegiană, și-a suspendat producția până la sfârșitul anului.

Costul de fabricație a unui modul solar în Europa este mai mult decât dublu față de prețul spot curent, mai arată SolarPower Europe, iar UE, care speră să ajungă la o cotă de 45% energie verde până în 2030, riscă să dezvolte o dependență de China similară cu cea pentru gazul rusesc.

Comisia Europeană a încercat deja să limiteze concurența neloială făcută de China, prin aplicarea de tarife la import, după ce, în 2012, Beijingul a acordat subvenții masive pentru industria sa de fotovoltaice. Dar, în 2018, aceste tarife au fost suspendate, pentru a stimula investițiile în capacități de producție de energie regenerabilă.

Piața europeană a fotovoltaicelor a crescut de la 6 miliarde de euro, în 2016, la peste 25 de miliarde de euro, anul trecut. FT arată că stocurile de fotovoltaice produse în China acoperă cererea europeană pentru doi ani.

Industria eoliană, concurată și ea de productorii chinezi, a făcut apeluri similare la Bruxelles. Directorii fabricilor europene de baterii pentru mașinile electrice, au avertizat, la rândul lor, că, în prezent, China investește în capacități de producție “cu mult peste nivelurile necesare pentru a satisface cererea internă”.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate