Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

TRADIȚII ȘI OBICEIURI – Sfântul Vasile, sărbătorit în 1 ianuarie

Publicat cu

pe

Pe 1 ianuarie românii ortodocși sărbătoresc ziua Sfântului Vasile. În România, peste jumătate de milion de oameni purtând acest nume.

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, tradiţia spune este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul, scrie news.ro. Tradiţia populară mai spune că ai noroc dacă prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie este bărbat.
Pentru ca familiei să-i meargă bine tot anul şi să aibă spor, în popor există obiceiul ca în ziua de Anul Nou să se fiarbă în oală un cap de porc şi nicidecum de gaină, pentru că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug.

Tot în această zi se spune că pe nemâncate, trebuie să iei în mână unealta cu care lucrezi în timpul anului şi s-o mânuiești de trei ori, ca să ai spor în noul an.

O altă credință legată de această zi spune că cei care se spala pe fata iar mai apoi se sterg cu un prosop in care este pus un ban de aur sau de argint, vor fi curate si sanatoate tot anul.

Mai mult, daca în această zi o persoana doarme mai mult decat în mod normal, aceasta va fi leneșă tot restul anului.
Un alt obicei este ca, pe nemâncate, fiecare om să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru un mai mare spor la lucru în noul an.

Tot în ziua de Sfântul Vasile se spune că e bine să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom avea şi sânge în obraji.

Alte superstiţii sunt legate de vreme. Conform tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.

Tradiţia populară mai spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii, în prima zi din an, să-şi pun un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

foto doxologia.ro

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate