Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

RĂZBOI – Rusia este pe cale să preia avantajul pe frontul ucrainean, potrivit serviciului militar de informaţii norvegian

Publicat cu

pe

Potrivit șefului serviciului militar de informații norvegian, Rusia pare să se apropie de o poziție dominantă în conflictul din Ucraina, datorită unor factori precum numărul său mai mare de trupe, capacității sale extinse de producție de armament și muniții și sprijinului material din partea unor țări precum Coreea de Nord și China. Directorul serviciului, Nils Andreas Stensones, a subliniat că pentru ca Ucraina să poată inversa evoluția conflictului, va fi necesar un sprijin militar substanțial din partea Occidentului.

El a explicat că Rusia este în măsură să mobilizeze de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, se adaptează mai bine la sancțiunile occidentale decât se anticipa și are o industrie militară capabilă să susțină efortul de război pe termen lung. Mai mult, Rusia beneficiază de sprijin militar din partea unor țări precum Coreea de Nord, Iranul, Belarusul și China, care oferă resurse precum mașini, vehicule și piese de schimb.

În lumina acestor constatări, Stensones a concluzionat că Ucraina va avea nevoie de un sprijin substanțial cu armament din partea Occidentului pentru a-și apăra teritoriul și a reveni în avantaj în conflict. El a subliniat nevoia Ucrainei de muniții, arme cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene, tancuri și avioane de luptă.

Norvegia, împreună cu alte țări europene precum Danemarca și Olanda, s-a angajat să furnizeze avioane multirol F-16 Ucrainei, iar ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, a subliniat importanța ca Europa să își asume mai multe responsabilități pentru asigurarea securității proprii și a aliaților săi.

În timp ce Statele Unite au fost un susținător principal al Ucrainei, oferind un sprijin financiar și militar substanțial de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, un pachet suplimentar de ajutor în valoare de peste 60 de miliarde de dolari cerut de președintele Joe Biden este blocat în Congres de către republicani, ceea ce amplifică nevoia de implicare a UE în sprijinirea Ucrainei.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate