Connect with us
Descarcă aplicația

TEHNOLOGIE

SOCIAL MEDIA – Neînțelegeri între TikTok și Universal Music, pe tema drepturilor de autor

Publicat cu

pe

Negocierile au avut o durată de aproximativ un an, însă Universal Music a afirmat că, pe măsură ce discuțiile avansau, TikTok a încercat să impună un contract cu o valoare semnificativ mai mică decât cel anterior, sub evaluarea corectă a pieței și fără a reflecta creșterea lor exponențială.

Compania a subliniat faptul că, în ciuda mărimii și creșterii rapide a bazei de utilizatori a TikTok, acesta contribuie doar cu aproximativ 1% la veniturile totale, evidențiind compensațiile relativ scăzute acordate artiștilor și compozitorilor, în ciuda creșterii veniturilor publicitare și a dependenței tot mai mari de conținutul muzical.

Universal Music a avertizat că, odată cu expirarea contractului la 31 ianuarie, va înceta să acorde licențe pentru conținutul său către TikTok.

Printre artiștii afectați ar putea fi Taylor Swift, Harry Styles, Olivia Rodrigo și Drake. Marile companii muzicale obțin miliarde de dolari anual din drepturile de autor plătite de serviciile de streaming și platformele de socializare, precum Spotify, Apple și Meta, iar aceste contracte sunt reevaluate la intervale de doi ani.

În replică, TikTok a respins acuzațiile, declarând că Universal Music a prioritizat propriile interese financiare în defavoarea artiștilor și compozitorilor.

Platforma a afirmat că, în ciuda discursului fals al Universal, aceștia au ales să renunțe la suportul puternic oferit de o platformă cu peste un miliard de utilizatori, care servește ca vehicul gratuit pentru promovarea și descoperirea de talente.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate