Connect with us



ACTUALITATE

PROGNOZA BNR – Început de an complicat, cu multe scumpiri, care se vor echilibra pe parcurs

Publicat cu

pe

Majorări de prețuri, creșteri și din nou majorări. Le-am experimentat în 2023 și Banca Națională a României avertizează că nu vom scăpa de ele nici la începutul acestui an. În minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, vedem cu claritate care sunt preocupările instituției. Principalul motiv de îngrijorare, evident, este inflația.

Rata anuală a inflației este prognozată să înregistreze o creștere în primele luni ale anului curent, urmând apoi să își reia scăderea graduală, pe o traiectorie inferioară celei preconizate în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023. Aceasta indica o reducere la 7,5% în decembrie 2023, la 4,8% în decembrie 2024 și la 3,3% la sfârșitul orizontului de proiecție.

Conform aceleiași surse citate de News.ro, creșterea din ianuarie 2024 este generată de majorarea și introducerea unor taxe și impozite indirecte, având ca scop continuarea consolidării bugetare. Scăderea ulterioară a ratei inflației, pe o traiectorie relativ mai scăzută, are la bază, în mare parte, efecte de bază dezinflaționiste și ajustări descendente, peste așteptări, în evoluția recentă a prețurilor mărfurilor agroalimentare și petrolului, alături de scăderea dinamicii prețurilor importurilor.

Practic, BNR sugerează că, deși vom avea de înfruntat provocări la începutul anului, pe parcursul acestuia situația ar putea deveni mai favorabilă decât anticipam. Și mai există o veste îmbucurătoare.

Noile evaluări indică o creștere economică mai robustă în trimestrele IV 2023 și I 2024, comparativ cu prognoza anterioară, cu o ușoară încetinire trimestrială față de trimestrul III 2023.

În concluzie, anul curent ar putea aduce perspective bune din punct de vedere economic. Cu toate acestea, există un mare „dar” – situația externă devine tot mai complexă. Războaie, alegeri, tensiuni. Toate acestea pot influența economia.

Deja au impact, dacă privim la prețul motorinei, de exemplu. Așadar, întrebarea firească este cine va ieși învingător în acest an, economia sau politica? Având în vedere valul de proteste la nivel global, pare că oamenii s-au săturat de spectacol și caută soluții concrete. Vor merge către cei care nu doar promit, ci și demonstrează că pot asigura o stabilitate economică.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate