Connect with us



ACTUALITATE

BNR – Isărescu: Avem o problemă fiscală majoră și se duce și în deficit

Publicat cu

pe

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, constată că România se confruntă cu o problemă semnificativă legată de deficitul bugetar, deoarece cheltuielile statului depășesc veniturile colectate în vistierie. Populația românească nu este favorabilă nici creșterii taxelor, nici unei reduceri drastice a cheltuielilor de către stat.

Această situație dificilă legată de deficitul bugetar este unul dintre motivele pentru care BNR a ezitat să adopte măsuri mai stricte pentru a controla inflația, care a crescut la 7,4% în ianuarie, ca urmare a majorării și introducerii unor noi taxe de către Guvern. BNR prognozează că inflația va scădea după acest vârf din ianuarie, estimându-se la 4,7% la sfârșitul anului 2024.

„Nu suntem nici obsesivi că neapărat trebuie, cu orice cost, să împingem inflația în jos, să creăm o problemă fiscală și mai mare decât avem. Recunoaștem că avem o problemă fiscală majoră ca țară și ea se duce și în deficitul extern, care este cel mai mare din regiune. Probabil că abordarea politică și socială acceptabilă este să se facă gradual. Va fi greu.”

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate