Connect with us



ACTUALITATE

DNA – 27% din dosarele trimise în judecată, finalizate cu achitări

Publicat cu

pe

Lupta împotriva corupției se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade, în principal din cauza numărului mare de cazuri prescrise. În plus, rata de achitare a DNA în 2023 a atins un nivel alarmant de 27%, comparativ cu 24% în anul precedent.

Aceste cifre se referă la cazurile trimise în instanță acum câțiva ani. Mai mult, 25 de cazuri au fost returnate la Parchet, în comparație cu doar 11 în 2022, iar instanțele au decis încetarea procesului penal, inclusiv din cauza prescrierii, în 144 de cazuri, față de 37 în 2022.

În cursul anului trecut, prejudiciile estimate în total în cazurile aflate pe rolul DNA au depășit suma de 17 miliarde de lei, iar prejudiciile în cazurile trimise în instanță au fost de aproape 450 de milioane de lei. Faptul că 27% dintre cei trimiși în judecată au fost achitați înseamnă că una din trei persoane acuzate a fost declarată nevinovată prin achitare, fie pentru că fapta nu a avut loc, fie pentru că nu este prevăzută de legea penală.

Aceste cifre se referă la cazurile trimise în instanță acum zece ani. Multe dintre acestea au fost soluționate prin achitare, iar altele sunt în prezent subiectul discuțiilor referitoare la prescrierea faptelor.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate